Gås

Tamgås

Tamgås

Tamgås

Tamgås er den domestiserte formen av gjess, i Europa og vesten forøvrig gjerne synonym med ulike gåseraser hvis progenitor er grågås (Anser anser). I det østre Asia regnes tamgåsas progenitor som svanegås (Anser cygnoides). Det domestiserte avkommet etter denne arten kalles gjerne knølgås eller kinesisk gås.

hvit gås
Gjess regnes å ha blitt domestisert for omkring 5000 år siden, og det har trolig vært tamgjess i Norden i cirka 4000 år. Tamgåsa kan ligne grågåsa i utfarging, men også anta helt andre mønstre eller bli helt hvit. Tamgås varierer mye i størrelse, men er generelt mye større enn en grågås. I så måte regnes emdengås som verdens største tamgåsrase. Tamgås på opp mot 10 kg er ikke uvanlig.
hvit gås
I norsk fjærfeavl er gåserasen italienergås mest populær til kjøttproduksjon i dag. Norsk hvit gås var tidligere en populær norsk gåserase, men den er nå svært utsatt. Rasen ble opprinnelig avlet fram på 1930-tallet, gjennom å krysse toulousegås, italienergås og emdengås. Rasen tapte etter hvert popularitet og på 1980-tallet var den nærmest utdødd.
hvit gås

Jeg vet ikke hvilken rase den hvite er, men den er mindre enn den norske hvite så kanskje det er en italiener.

Kilde: wiki
Smartphoto

7 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

CommentLuv badge