Insekt

Rovflue

Rovflue

Rovflue er en stor familie av fluer, der de voksne insektene er rovdyr. Denne familien omfatter noen av de største medlemmene av ordenen tovinger, opptil 7 cm lange. De fleste artene av rovfluer lever i varme områder, og vi har relativt få arter i Norge, særlig utenfor Sør-Østlandet.

Kilde: wiki

Rovflue

Forholdsvis slanke fluer med kraftige bein. Brystpartiet er forholdsvis liten, ofte med tett hårkledning og med kraftige børster. Bakkroppen er mer eller mindre sylindrisk, gjerne temmelig lang. De ytre kjønnsorganene er store, harde og ofte glinsende svarte. Hos hannene er det formet som et tangliknende redskap, hos hunnene ofte som et langt eggleggingsrør. Noen arter etterligner humler, bier og veps.

Flue

Hodet er tydelig avsatt fra thorax (tydelig hals), bredt men kort. Fasettøynene er store og mer eller mindre runde, delt i en øvre del med store fasetter og en nedre del med mindre fasetter. Mellom fasettøynene er det er sal-aktig søkk som er karakteristisk for denne familien. I pannen sitter tre punktøyne (ocelli), der det fremste er større enn de to bakerste. Antennene er forholdsvis lange til å være fluer, med tre tydelige, sylindriske ledd. Ytterst på det tredje leddet sitter det en antennebørste (arista) som av og til kan være tykk og danne et fjerde ledd. Ansiktet buler ut under fasettøynene, og er kledt med mange, lange hår – rovfluene har en kraftig bart (mystax). Munndelene er korte men kraftige, stikkende/sugende.

Rovflue

Beina er vanligvis meget kraftige, særlig er fotleddene (tarsene) kraftig bygd. Også beina har oftest flere kraftige børster. Vingene er lange og smale med mange tydelige årer og flere lukkede celler i vingen.

Smartphoto

26 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

CommentLuv badge