Menneske

Lunsj

Lunsj

Lunsj, lunch eller formiddagsmat som det også kalles på norsk (dansk: frokost), er betegnelsen på et måltid som inntas mellom frokost og middag, og som vanligvis er dagens andre måltid. I Norge er det vanligst å spise lunsj mellom klokka 11 og 12, mens lunsj i Storbritannia, der ordet er lånt, oftest er mellom klokka 12 og 14. Flere skoler og arbeidsplasser har lagt til rette for en halvtimes lunsjpause på denne tiden av dagen.

Kilde: wiki

Lunsj

På norske arbeidsplasser og i norsk skole er det fremdeles mest vanlig å ha med matpakke med påsmurte brødskiver til lunsj, som oppbevares i for eksempel en matboks. I Sverige og mange andre land er det vanlig med varm lunsjservering i kantiner både på skoler og større arbeidsplasser. Kontorarbeidere går også ofte ut på spesielle lunsjrestauranter.

Danmark

Et lunsjbord er et bord som er dekket med mat til lunsj på et hotell eller en restaurant. Som regel er det varme og kalde retter av både fisk og kjøtt, grønnsaker, brød og forskjellig pålegg samt desserter. Slik lunsj serveres gjerne mellom klokka 12 og 15.

En lunsjbar er en kafeteria der en kan kjøpe lunsjretter fra en disk eller få dem raskt servert.

Lunsj

Det norske ordet lunsj ble tidligere skrevet lunch som på engelsk der ordet er lånt fra. Lunch ble da særlig brukt om engelske og amerikanske forhold eller om hotellmåltider, for eksempel et bedre middagsmåltid på en restaurant eller et større middagsselskap for innbudne gjester som ble inntatt eller holdt ved 13-14-tida.

Det engelske lunch ble tatt i bruk som en forkortelse av luncheon tidlig på 1800-talet. Noen mener ordet opprinnelig er lånt fra det tyske Luncehntach, som er registrert allerede i 1580 som navn på et mindre mellommåltid. Andre mener luncheon er avledet av lunch, et opprinnelig spansk ord som betyr «tjukk brødskive som er skåret på skrå», det vil si brødblings.

Lunsj

Bildene er i fra Samsø, Danmark i 2009. Hvilken er din favoritt lunsj?

Smartphoto

29 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

CommentLuv badge