Natur og Flora

Is

Is

Is er et mineral av oksidklassen som er fellesnevneren for de 14 kjente faste fasene av vann.

Kilde: wiki

Is

Et uvanlig trekk ved is som er frosset ved trykk på en atmosfære er en tetthet som er omtrent 8 % mindre enn tettheten til vann. Is er også en av få stoffer som utvider seg når den fryser. Is har en tetthet på 0,917 g/cm³ ved 0°C, mens vann har en tetthet på 0,9998 g/cm³ ved samme temperatur. Flytende vann er tyngst, omtrent 1,00 g/cm³, ved 4°C, og blir lettere når vannmolekylene danner sekskantede iskrystaller når temperaturen går under 0°C (Ordet «krystall» kommer fra det greske ordet for frost). Dette kommer av hydrogenbånd som oppstår mellom vannmolekylene og setter opp molekylene mindre effektivt (med tanke på volum) når vannet er frosset. Resultatet av dette er at is flyter på flytende vann, en viktig faktor for klimaet på Jorda. Tettheten til is øker litt ved synkende temperatur (tettheten til is ved −180°C er 0,9340 g/cm³).

Is

Når is smelter absorberer den like mye varmeenergi som det trengs for å varme en tilsvarende stor masse vann til 80°C, mens temperaturen er konstant 0°C.

Is

Det er også mulig å varme opp is til over smeltepunktet. Ved å bruke ultraraske laserpulser kan klar is varmes opp til romtemperatur i løpet av kort tid uten at den smelter. Det er sannsynlig at det indre av en iskrystall har et smeltepunkt over 0°C og at det er overflaten som smelter ved 0°C.

Is

Romerne var de første til å bruke is i drinker.

Smartphoto
Tags:

17 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

CommentLuv badge