Reptil

Liten Salamander

Liten Salamander

Småsalamander, liten vannsalamander eller liten salamander er den vanligste arten av vannsalamandere i Norge. Arten er lysere og mindre enn storsalamander (brun, grå, olivenbrun). Undersiden er gul eller oransje, med svarte flekker eller prikker. Huden er relativt glatt. Begge artene står på nasjonal rødliste i Norge.

Kilde: Wiki

Liten Salamander

Liten Salamander finnes i Norge på Sør- og Østlandet, samt i Trøndelag. De to utbredelsene møtes i Sverige, der arten finnes nord til Midt-Sverige. Liten Salamander foretrekker ganske dype dammer, og trenger dammer som er åpne rundt og ikke tørker inn på sensommeren. På Sør- og Østlandet finnes de ofte tilknyttet dammer i jordbrukslandskapet, mens de i Trønderlag ofte finnes i myrtjern.

Salamander

Liten Salamander var inntil årtusenskiftet en del av slekten Triturus, men denne slekten har vært et oppsamlingstaxon for diverse vannsalamandergrupper, og er nå blitt splittet opp i flere, mindre slekter. Småsalamander er overført til slekten Lissotriton, sammen med L. boscai, L. helveticus, L. italicus og L. montandoni.

Smartphoto

12 Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

CommentLuv badge